Przepisy
Zdrowe jedzenie nie musi być nudne. Zdrowe jedzenie jest równie smaczne, a z pewnością bardziej urozmaicone i kolorowe niż tradycyjne. Warto próbować nowych dań i otworzyć się na nieznane dotąd smaki. Wypróbuj zdrowych, dietetycznych przepisów, które pomogą Ci zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę.
Więcej przepisów znajdziesz na blogu 'Dieta od A do Z' .

Cieciorka ze szpinakiem
Składniki: - 1 szkl. cieciorki - 1 cebula - ząbek czosnku - 1/2 opakowania liści szpinaku - 2 łyżki oliwy z oliwek - tymianek - szczypta soli i pieprzu. Przygotowanie: Cieciorkę zalać wodą dzień wcześniej i moczyć przez noc. Następnie gotować (w tej samej wodzie) ok. godziny. Cebulę obrać, pokroić i lekko zeszklić na rozgrzanej oliwie razem z czosnkiem, następnie dodać pokrojone liście szpinaku oraz ugotowaną cieciorkę. Doprawić tymianekim, odrobiną soli i pieprzu. Doskonały dodatek do obiadu lub jako osobne danie. Idealnie komponuje się z twarożkiem lub kurczakiem. Smacznego!

Sałatka z jajkiem i burakiem
Składniki (1 porcja): - 2 jaja na twardo - 1 duży burak czerwony - garść roszponki - garść kiełków brokułu - sos miodowo-musztardowy: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki miodu gryczanego, 1/2 łyżeczki musztardy bawarskiej, zioła prowansalskie, odrobina wody. Przygotowanie: Sałatę opłukać, osuszyć i ułożyć na półmisku. Buraki obrać, pokroić na plasterki, ułożyć na blaszce, skropić oliwą i piec w piekarniku w 200st. C ok. 15-20 minut. Jaja ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki, ułożyć na sałacie. Na to dodać pieczone plastry buraków, obsypać kiełkami. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować na gładką masę. Poleć nim sałatkę. Pyszne!

Domowa szynka z indyka
Bardzo prosty przepis na chudą wędlinę. Aby mieć pewność, co się je, najlepiej zrobić to samemu;-) Składniki: - 1 kg polędwiczki z indyka - 1 łyżka oliwy - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 2 łyżki ostrej musztardy Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy marynatę: oliwa, czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka i musztarda - dokładnie wymieszać. Następnie smarujemy mięso z obu stron marynatą i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Po tym czasie wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C . Najpierw przez ok. 45 minut przykryte folią aluminiową, później kolejne 30 minut bez folii. W połowie pieczenia bez folii mięso obracamy na drugą stronę.